Wybór okapu

Przed zakupem okapu kuchennego musimy obliczyć jaką wydajność powinien posiadać tak aby skutecznie oczyszczał powietrze w naszej kuchni. Parametr, który to określa nazywa się natężeniem przepływu powietrza i wyrażany jest w [m3/h]. W tym celu mnożymy ze sobą poszczególne wymiary kuchni i otrzymany wynik mnożymy przez 10.

Przykład: kuchnia ma wymiary szerokość 4,0 metry, długość 3m, wysokość 2,5m. Obliczenie będzie wyglądało następująco: (4,0*3,0*2,5)*10=300

Tak więc natężenie przepływu powietrza jakie 'jest nam potrzebne' powinno wynosić 300 lub więcej m3/h.

Drugą sprawą z jaką musimy się zmierzyć jest typ okapu. Rozróżniamy kilka typów ze względu na umiejscowienie okapu, m.in.:

* kominowy - zamocowany na ścianie

VDB Polska

* wyspowy - zamocowany do sufitu

VDB Polska

* podszafkowy - zamocowany na ścianie, pod szafką

VDB Polska

* podszafkowy zabudowany - zamocowany w szafce

VDB Polska

Ostatnia kwestią jest wybór konkretnego modelu wybranego typu, jego kolorystyka, kształt, materiał z jakiego jest wykonany, itp.

Zdecydowana większość okapów kuchennych może pracować jako pochłaniacz lub jako wyciąg.

Praca w trybie wyciągu oznacza podłączenie okapu do komina wentylacyjnego za pomocą rur lub przewodów wentylacyjnych. Wtedy wszelkie zapachy z kuchni wyrzucane są poza dom.

VDB Polska

Praca w trybie w pochłaniacza oznacza konieczność montażu w okapie filtrów węglowych, które pochłaniają nieprzyjemne zapachy podczas gotowania a oczyszczone powietrze powraca do kuchni.

VDB Polska

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel